ΟΠΤΙΚΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ο αστιγματισμός είναι μια πάθηση των ματιών πολύ διαδεδομένη (σχεδόν το 95% των ανθρώπων έχουν αστιγματισμό). Η περιγραφή από την μεριά του ασθενή είναι ασαφής εστίαση σε κάποια αντικείμενα ή γράμματα και όχι σε απόσταση κοντινή ή μακρινή.

Δεν έχει καμία σχέση με στίγματα όπως παρανοείται συνήθως. Με απλά λόγια όταν ο ασθενής που έχει αστιγματισμό κοιτάει ένα ρολόι τοίχου για παράδειγμα βλέπει καθαρά τον άξονα 12-6 και θολά τον άξονα 9-3. Με λίγη προσπάθεια μπορεί να δει καθαρά τον άξονα 9-3 αλλά χάνει την εστίαση στον 12-6. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ένα τραπέζι του οποίου το οριζόντιο τμήμα φαίνεται καθαρά και θολά τα πόδια του. Η διόρθωση είναι εύκολη και χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι γυαλιά. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πρόοδοι και στην διόρθωση του αστιγματισμού με μαλακούς φακούς επαφής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι έχοντες αστιγματισμό φορούσαν ισοδύναμο μόνο με σφαιρική εκτροπή και η όραση δεν ήταν τέλεια.

Σήμερα μπορούμε να έχουμε εξαιρετική όραση για μας και εξαιρετική εικόνα για τους γύρω μας. Οι φακοί επαφής έχουν κάνει προόδους και σήμερα καλύπτουν θαυμάσια τόσο την μακρινή όσο και την κοντινή διόρθωση.

Η ικανοποίηση και το χαμόγελο του πελάτη είναι η αμοιβή της δουλειάς μας